Eski kuşaklar bayram dedikçe, duygu, etkileşim, sosyalleşme, paylaşma, dertleşme gibi bazı manevi kavramlardan bahsediyor. Bayramlarda eskiden hangi gelenekler vardı? Unuttuysanız hatırlatalım.
Toplu aile kahvaltısı
Herkes aile büyüğünün evinde toplandığında çıkar kahvaltının keyfi. Uzun sofralarda bol kahkahalı sohbetler hava da uçuşur. Bayram neşesi ile aile sıcaklığı da birleşince o kahvaltılar tadından yenmez.
Bayramlık giysiler
Adı üstünde bayramlık. Günler önceden bayramlıklarımızı alınır, bayram günü giymek için dolabımızda bekler. “Bayramlık” kavramı sadece en güzel kıyafetler olduğu için değil hem yeni hem de o yeniliğin enerjisine inanıldığı için giyilir.Gözümüzün nurları; Büyüklere ziyaret Şeker bayramı denince akla gelen ilk kavramdır büyüklere ziyaret. Onlar bizim gözümüzün nurları. Büyükler ziyaret edilir, hal hatır sorulur, gönüller alınır, küsler barışır, dargınlıklar giderilir.
O el mutlaka öpülecek
El öpüp başı koyma kavramı aile içerisinde “bayramlaşmak” olarak da geçer. Yalnızca bizde olan bir gelenek değildir farklı kültürlerde karşımıza çıkar. El öpme âdeti, büyüklere olan saygının bir göstergesidir. Bir nevi “başımın üstünde yerin var” demektir.
Bayramın ayrılmaz ikilisi; Kolonya ve Şeker
Kolonya Türk ikram kültürünün vazgeçilmezlerinden biri. Osmanlı döneminde oldukça pahalı ürünler arasındaymış kolonya. Evlerine gelen misafirlere kolonya ikram ederek onlara değer verdiklerini gösterirmiş. Kolonyanın ayrılmaz ikilisi olan şeker ise, ağızlar tatlansın diye evin en küçüğüne dağıtması için verilirmiş.
Çocukların gece uyuyamama sebebi; Bayram Harçlığı
Çocuklar bayramdan bir gün önce sabahı zor ederdi. Ertesi gün şeker toplayacaklarını, harçlık alacaklarının hayalini kurar dururdu. Sabah olduğunda en güzel kıyafetlerini giyip büyüklerinin ellerini öpmek için sıraya girerlerdi. Ceplerine, avuçlarına sıkıştırılan harçlıklarla mutlulukları yüzlerinden okunurdu. Eskiden büyüklerimiz bir peçetenin içine sarıp verirdi harçlıklarımızı,
hala sürdüren var mı bilinmez ama özlendiği kesin.
Şeker Toplamak
Ramazan Bayramı’nın çocuklar için en eğlenceli yanı şeker toplama geleneği. Bayram gününde çocuklar büyüklerini ziyaret ederek şeker toplarlar. Bu nedenle Ramazan Bayramı, Şeker Bayramı olarak da anılır. Özellikle eski dönemlerde yaygın olan bu Ramazan Bayramı gelenekleri günümüzde büyük şehirlerde çok fazla uygulanamıyor.
Küsleri Barıştırmak
Bayramlar, küs olan kişilerin barışması için bir vesile olarak kabul edilir. Bu nedenle küs olan kişilerin yakınları bayram günlerinde onları bir araya getirerek barışmalarına vasıta olur.
Bayrama Özel Tatlılar Yapmak
Bayramlarda çoğunlukla küçükler büyükleri ziyaret eder. Büyükler de birbirinden lezzetli tatlılar ile ikramda bulunurlar. Özellikle baklava ve şerbetli tatlılar, Ramazan Bayramı gelenekleri arasında yer alır. Hatta bazı bölgelerde baklavanın yanında sarma ikram etmek de adettendir.
Mezarlık Ziyareti Yapmak
Bayramlarda büyüklerimizi ziyaret etmek geleneklerin en güzellerinden. Bu dünyadan giden büyüklerimizi ziyaret etmeyi de unutmamak gerek. Bu nedenle Ramazan Bayramı’nda en kalabalık yerlerden birisi mezarlıklardır. Mezarlıkta olan yakınlarımızı ziyaret etmek bayram geleneklerinden.
Çocuklara Mendil Hediye Etmek
Ramazan Bayramı gelenekleri arasında en güzel örneklerinden birisi de çocuklara mendil vermektir. Büyüklerin özenle hazırladığı mendiller, onları ziyarete gelen çocuklara verilir. Çocukların sevindirilmesi için yapılan bu gelenek bayramın en güzel yanlarındandır. Çocuklara mendil hediye etme geleneği halen devam etmektedir.